Open Source inleiding deel 3 – Onterecht niet bemind

In het verlengde van deze argumentatie heeft de Tweede Kamer al in 2002 de Motie Vendrik aangenomen. Hiermee heeft de Tweede Kamer de Regering opdracht gegeven om er zorg voor te dragen dat de Nederlandse Overheid uiterlijk 2006 zou overgaan tot Open Source en Open Standaarden.
Thema-Open-Source-OSI_logo

Overheid moet op Open Source en Open Standaarden

In het kader daarvan is door de Nederlandse Overheid onder andere het programma Open Source Open Standaard Software (OSOSS), tegenwoordig Nederland Open in Verbinding (NoiV) opgezet.

Open Source software vaak niet overwogen door achterhaalde criteria

Een belangrijk nadeel voor Open Source bedrijven is dat zij niet worden ondersteund met marketing materiaal of acties vanuit de software producent. Dat betekend dat er minder budget beschikbaar is voor marketing- en verkoopactiviteiten.

Open Source is onbekend en daardoor onbemind. Andere criteria moeten op de selectielijst; allemaal factoren waarin gesloten software slecht scoort maar die in de huidige selectietrajecten meestal niet eens worden meegenomen. De reguliere software industrie lijkt ook aardig haar best te doen om deze criteria niet in de selectielijsten op te nemen of te bagatelliseren.

  • afhankelijkheid van de leverancier;
  • kosten op lange termijn;
  • hoeveel van de eigen medewerkers werken aan verbetering van de software (suggereert innovatiekracht, terwijl in Open Source de werkelijke ‘innovatieafdeling’ van de community veel groter is);
  • indirecte kosten zoals beheerskosten van licenties en risico’s van BSA-boetes (zijn beide niet van toepassing bij Open Source software);
  • het marketing budget van de softwarebouwer mag geen doorslaggevend criterium meer zijn;
Er zijn nog geen opmerkingen