Magento is volgens velen dé open source oplossing voor webwinkels. Op zich is dat begrijpelijk: Magento biedt een groot aantal voordelen. Zelf vind ik Magento ook een bijzonder goed systeem, maar volgens mij is Magento niet voor elke webwinkel de ideale oplossing.
De meeste nadelen van Magento hangen direct samen met de kenmerkende voordelen: de omvang van het pakket, oftewel de vele mogelijkheden. Richting klanten vergelijk ik Magento graag met een grote vrachtwagen met daarin allerlei gereedschap. Alles of bijna alles is er mee mogelijk, maar er is ook heel veel dat niet gebruikt wordt maar dat wel zorgt voor veel snelheidsverlies en ongewenst werk. En verkeerde instellingen zijn zo gemaakt, waardoor het systeem ook snel slecht presteert.
Snelheid van Magento
Eigenlijk wilde ik niet met het puntje snelheid beginnen omdat dit aspect door vrijwel iedereen als eerste wordt genoemd. Met speciale Magento hosting is vaak veel goed te maken maar de omvang van het pakket zorgt in veel gevallen toch voor veel snelheidsverlies waardoor Magento ook dan nog steeds geen snelheidswonder is. Dit blijft een belangrijk nadeel van Magento.
- De oplossing van Vicus: een goede Magento hosting en optimalisatie van de installatie. Vicus heeft sinds 2007 veel ervaring met het optimaliseren van Magento webshops.
Onderhoud van Magento kost tijd
Het onderhoud van Magento kost vaak veel tijd. Vaak treden er na verloop van tijd onverwachte problemen op die natuurlijk snel verholpen moeten worden. Dat geldt ook voor problemen die “spoken” binnen Magento: problemen treden op en verdwijnen weer spontaan, zonder dat de oorzaak direct duidelijk is. Niet alleen is dat vervelend, het kost eveneens tijd. Ook het upgraden is met Magento niet iets om even snel tussendoor te doen, vaak kost upgraden toch vaak gauw een dag. Natuurlijk zit niemand op deze problemen te wachten, ook al omdat tijd besteed aan deze problemen ten kosten kan gaan van waar het om gaat: verkopen realiseren. Zeker als u de kennis hiervoor zelf niet in huis heeft kunnen de kosten voor het achterhalen en oplossen van problemen ongewenst snel oplopen.
- De Vicus oplossing: sluit een onderhoudsovereenkomst met ons af. De specialisten van Vicus hebben veel ervaring met het onderhouden van webshopsoftware waaronder Magento. Vicus heeft op het gebied van webshops zowel alle technische als functionele kennis in huis.
Magento zoekfunctie is verre van perfect
De zoekfunctie binnen Magento is volgens mijn ongezouten mening standaard erg slecht. Zowel de rangschikking als de resultaten zijn niet zoals je die van Magento mag verwachten.
- De Vicus oplossing: Google Search, Sphider of een andere externe tool als Site Search gebruiken.
(Te veel) op Amerika gericht
Veel opties in het systeem lijken voornamelijk op het Amerikaanse systeem gericht te zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de kortingsregels en BTW-regels. Hoewel het goed is in te stellen voor de Nederlandse markt is het toch vaak omslachtig en nodeloos ingewikkeld en daardoor tijdrovend.
- De Vicus oplossing: verdiep je goed in de configuratie en test uitvoerig of alles werkt zoals gedacht en gewenst en overleg met de adviseurs van Vicus. En neem voor een optimaal rendement beslist deel aan de workshops die Vicus adviseert in haar aanbiedingen!
Conclusie
Er zijn veel webwinkelbouwers die uitsluitend op Magento vertrouwen maar alles bij elkaar zijn er toch flink wat aspecten om goed rekening mee te houden. Over het algemeen zou ik Magento aanbevelen aan webwinkels die het budget hebben voor regelmatig onderhoud en aan internetmarketing-bedrijven met de ervaring in huis om zelf de techniek te beheren. Voor kleinere webwinkels is Magento ook zeker een optie, maar het is raadzaam om alternatieven te overwegen. Zo is er bijvoorbeeld Zen Cart waarbij je je geen zorgen hoeft maken om de techniek. Kortom, overweeg goed waarom je voor Magento kiest! Wegen de voordelen op tegen de nadelen of zijn er toch betere alternatieven? Graag horen we jouw praktijk-ervaringen!
Recente berichten
- Steeds meer Magento Module Ontwikkelaars Introduceren Product abonnementen 18 november 2024
- Bestelling komt retour? Dit kun je doen! 18 oktober 2024
- De bestelknop in jouw webshop 8 oktober 2024