Magento en CRM E-Commerce Specialist
Denk eens in dat alle software die u nu gebruikt licentievrij zou zijn; dat u weer gewone tarieven betaald voor dienstverlening
Als ondernemer wil je investeren in die zaken die ook direct geld opleveren. Als je dan op ICT posten kan besparen geeft je dat extra lucht om je bedrijf op of uit te bouwen. Met Open Source software heb je prima software zonder initiële en jaarlijkse licentie kosten.
Elke vakman wil zijn eigen gereedschap kiezen. Helaas heeft de consolidatie in de ICT-branche er toe geleid dat het aantal aanbieders steeds kleiner is geworden. Als die dan ook met 1 product zo veel mogelijk mensen willen bedienen dan krijg je of hele grote hele dure pakketten of slechte of zeer specifieke. In tegenstelling tot gevestigde partijen is de open source juiste gericht op het mogelijk maken om software voor jouw te laten doen wat jij nodig hebt.
Omdat gebruikers en ontwikkelaars intensief met elkaar communiceren gaat de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit razendsnel. Veel open source oplossingen zijn webbased. Door de redelijk homogene technologische basis van de oplossingen is mogelijk om snel de goede elementen uit de beschikbare pakketten in te zetten en door te ontwikkelen. Door de eenvoud en snelheid waarmee dat mogelijk is kunnen sneller marktkansen worden benut.
Jazeker, menig softwareproducent is er jaloers op. Neem bijvoorbeeld TYPO3, wat ons betreft hét Enterprise Content Management System voor wat grotere bedrijven. Geen Licentiekosten, honderden modules. Wereldwijd reeds honderdduizenden installaties.
Of kijk naar Apache, zo´n 70% van alle webservers draait op de Open Source Webserver Apache.
Dat gratis niet altijd slecht is bewijst wel het feit dat Linux een steeds groter marktaandeel verkrijgt, dat de webbrowser Firefox een serieuze concurrent aan het worden is van Internet Explorer. Doordat iedereen onder de motorkap kan kijken worden problemen snel onderkend en verholpen.
Een steeds groter aantal bedrijven houdt zich serieus bezig met de ondersteuning van open source oplossingen. Deze vaak kleine bedrijven combineren een ondernemerszin met technisch kennis die juist in de behoefte van mede-ondernemers kan voorzien.
Vicus eBusiness Solutions staat voor “Veilig en Betrouwbaar”, niet alleen in de ICT technische zin maar ook in de wijze waarop wij werken.
Grote bedrijven als Unilever en Shell kiezen Linux in plaats van Windows, driekwart van de webservers (computers die het internetverkeer op gang houden) draait op het open-source programma Apache en tientallen miljoenen mensen verruilden Explorer voor de Firefox-browser.
Wat maakt open-source zo populair? Drie argumenten keren steeds terug: vrijheid, stabiliteit en kostenbesparing. In gangbare programma’s mag niet worden gerommeld, maar open source moedigt kopiëren en door ontwikkelen juist aan. De software kan relatief goedkoop op maat worden gemaakt en veiligheidslekken of foutjes zijn zo teniet gedaan. Online fora bieden volop hulp, de gebruiker heeft direct contact met de ontwikkelaars.
Wie niet zelf wil hobby-en kan een open-sourcespecialist inhuren. Bovendien blijkt open-source vaak betrouwbaarder en stabieler, omdat het door grote groepen uitgebreid is getest en verbeterd. Omdat er geen licentie hoeft te worden betaald en de kosten voor aanpassing van de programma’s zo bescheiden zijn, is de total cost of ownership vaak flink lager.
Dit alles deed Jacco Hiemstra (35), directeur van it-consultancy Produrion, besluiten om het open-source content-management programma Mambo aan te schaffen. Het programma kostte hem ‘drie’ in plaats van ‘vier’ nullen. Hij overweegt nu ook voor zijn server en gezamenlijke software (groupware) open-source te kiezen. Hiemstra is enthousiast over de wijzigingen die hij in het programma kon aanbrengen, zoals een forum en een chat. Hoewel zelf it-er, liet hij dit alles uitvoeren door een specialist, het bureau Vicus.
Directeur Luuk Roovers (39) van datzelfde Vicus waarschuwt wel dat open-source niet voor iedereen per definitie kostenbesparend is. Wie met het hele bedrijf op gesloten producten draait en iedereen daarin getraind heeft, zal niet altijd binnen twee jaar de investering terugverdienen. De snelheid en hoogte van de besparing hangen dus af van wat er vervangen moet worden. Een laatste kritiekpunt op open-source is sinds kort ondervangen. Vicus is samen met andere partijen een garantiefonds (SGOSS) gestart voor open-source-producten die door minstens drie partij-en worden geleverd. Zo staan klanten niet meer in de kou wanneer een kleine leverancier omvalt.
Vanadiumweg 22
3812 PZ Amersfoort
Nederland
[javascript protected email address]
+31(0)33 461 1196