Magento en CRM E-Commerce Specialist
Sinds de economische crisis neemt de populariteit van Open Source toe, omdat bedrijven denken dat ze er mee kunnen besparen. Toepassing van Open Source Software leidt al snel tot goedkopere systemen. Licenties nemen gemiddeld 5-10% van de kosten van de bouw voor hun rekening - en veelal in het gebruik nog meer.
Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie, is dat als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma ook weer onder een GPL-licentie moet verspreiden. Als iemand daarom vraagt, moet hij dus de broncode opnieuw vrijgeven.
Er zijn vele soorten open source licenties. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren.
Maar er zijn ook open source-licenties waarbij dat niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source-software meer en hoeft die software ook niet meer gratis te zijn. Veel commerciële software is op die manier ontstaan. De marketingafdeling van een bedrijf heeft dan om een bepaald onderdeel van open source software een strik gedaan en verkoopt dat als pakket op de markt. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.
Steeds meer bedrijven kiezen voor open source uit angst voor vendor lock-in, die dreigt door de komst van mega vendors. Bedrijven die zich oprecht zorgen maken over vendor lock-in, zullen kijken naar alternatieven. Open source is daarbij een levensvatbaar alternatief: grote ontwikkelcapaciteit en vrijwel een garantie op open standaards. De hybride variant, gedeeltelijk vendor-specific en gedeeltelijk open source, wordt steeds meer geaccepteerd en zal zich in de komende tijd behoorlijk ontwikkelen.
‘Open source’ gedachtegoed zet door buiten software denk hierbij aan artikelen (wikipedia), afbeeldingen, muziek en wetenschap. O.a. geholpen door het Creative Commons project. Ruim 110 miljoen foto’s op flickr zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie, de HTC G1 (of Google phone) draait op het open source besturingssysteem Android en er zijn ook open source films (zoals Big Buck Bunny). Ook zijn er open source hardware projecten zoals OpenMoko (telefoon) en OSCar (auto).
Vanadiumweg 22
3812 PZ Amersfoort
Nederland
[javascript protected email address]
+31(0)33 461 1196