Het internet bestaat 50 jaar. Hoe het allemaal begon.
- 29 oktober 2019
- Luuk Roovers
Semi-Automatic Ground Environment (Sage)
Sage werd in de jaren 50 in de USA ontwikkeld als verdediging tegen aanvallen met bommenwerpers. 23 locaties werden via telefoonlijnen verbonden. Tegen de tijd dat het af was bleek deze oplossing overbodig.
In 1957 lanceert Rusland de Spoetnik
De Amerikanen vonden dat ze daarmee hun voorsprong kwijt waren en richtte de Advanced Research Projects Agency (ARPA) op. (D)ARPA moest zorgen voor betere verbinding van universiteiten die voor defensie werkte.
ARPAnet opgericht in 1969
12 september 1969 verbond de Universiteit van Californië te Los Angeles (UCLA) de eerste twee machines (UCLA en Stanford-universiteit in Palo Alto) met ARPAnet. Vervolgens werd op 29 oktober 1969 de eerste boodschap tussen de twee knooppunten uitgewisseld.
Openstelling van ARPAnet
In 1971 werd de eerste email verzonden, daarmee werd ook het @-teken geïntroduceerd. Inmiddels zijn er 24 hosts met het ARPAnet verbonden o.a. Pentagon, National Science Foundation en de NASA.
In 1974 word het Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP).
De eerste spam in 1978
Het advertentiebericht belande in alle 400 mailboxen. De dader werd opgespoord.
Vicus directeur Luuk Roovers schrijft zijn eerste computerprogramma in 1978
Nederland aangesloten op ‘het internet’
Bij de lancering van Eunet (1982:) kwam er internet in Europa. Amsterdam was daarbij het belangrijkste knooppunt. Het Nederlandse deel wordt NLnet genoemd.
Internet bestaat inmiddels uit 1.000 hosts. Pas in 1988 wordt het Nederland Centrum voor Wiskunde en Informatica aangesloten op NSFnet = ‘het internet’. Tot dan toe een puur tekst georiënteerde oplossing.
Eerste laptop kwam uit in 1982
De eerste laptop in de wereld had een moderne vorm en was de 16-bit Dulmont Magnum, ontworpen door David Irwin and John Blair of Dulmison in 1979–80 en uitgebracht in 1982. Ingesloten in een magnesiumbehuizing introduceerde het nu bekende clamshell-ontwerp, waarin het platte scherm werd gevouwen tegen het toetsenbord om te sluiten.
De eerste Windows versie kwam uit in 1985
Windows 1.0 werd uitgebracht op 20 november 1985 als de eerste versie van de Microsoft Windows op de markt.
Opkomst van websites en shops
Met het ontwikkelen van het HTML hypertextsysteem startte het begin van het World Wide Web. Vanaf 1993 (met de ontwikkeling van de webbrowser Mosaic) volgt er een exponentiële groei zodra webpagina’s gemaakt kunnen worden en onderling kunnen worden gelinkt.
Vanaf 1994 wordt het pas echt leuk. De eerste online-winkels komen online. Sky is the limit, waarmee eind jaren 90 ook de internetzeepbel knapt en de aandelenmarkt instort.
In de periode 1994 tot 1999 wordt de smartcard ontwikkeld en vanaf 1999 kunnen we internetbankieren.
De eerste webbrowsers in 1990
De eerste webbrowser, WorldWideWeb, werd in 1990 ontwikkeld door Tim Berners-Lee voor de NeXT-computer. Deze webbrowser werd in mei 1991 uitgebracht. kort daarna kwamen Microsoft en Netscape op de markt en toen startte de hele online wereld.
De eerste webwinkels in Nederland 1999
In 1999 startte Bol.com als online boekenwinkel. Bol.com is nu de grootste online webwinkel van Nederland. Coolblue start als MP3man.nl, PDAshop.nl en Laptopshop.nl.
In 2010 kwam Zalando op de Nederlandse markt. In dat zelfde jaar vindt tevens de 100 miljoenste iDEAL-transactie plaats. Volgens het CBS telde Nederland op 1 januari 2010 7.100 webwinkels. In 2012 waren dit er al 16.400. Deze getallen worden steeds hoger en meer omzet elke jaar.
Smartphones maakt internet mobiel
Met in 1996 de Nokia 9000 Communicator en in 1999 de populaire BlackBerry stijgt ook de behoefte om de mobiele toestellen aan te sluiten om het internet. Eerst voor email maar al heel snel ook om over het internet te surfen.
In 1997 verschijnen ook populaire PDA’s zoals de Psion 5, de Palm 3 die via een los kabeltje aan de mobiele telefoon gekoppeld kunnen worden. Het telefoontoestel van HTC heeft een ingebouwd uitschuifbaar toetsenbord.
IBM lanceert eerste smartwatch
Peble introduceerde in 2012 de eerste smartwatch (Peble is inmiddels overgenomen door Fitbit, en vandaag stond in het nieuws dat Google in de race is om Fitbit over te nemen).
Daarna volgen in rap tempo veel concurrenten met ‘slimme’ horloges die vaak via blue-tooth met de mobiele telefoon verbonden zijn. Apple komt in 2015 met haar eerste versie van de Apple Watch.
Wat gebeurt er nu en in de toekomst?
Wij voorzien de volgende belangrijke ontwikkelingen:
- Voice search – zoeken en kopen met je stem
- Nieuwe betalingsmogelijkheden – o.a. met smartwatch en digitale valuta
- Platformisering en marketplaces – meer verkoop via platformen (voor bol.com nu al bijna helft van hun omzet).
- Ontwikkeling van logistieke dienstverlening
- Integratie TV / internet stations
- Big data leidt tot profilering en personalisering en daarmee een gepaste online customer exeprience, maar ook meer risico op fraude.
- Bedrijven krijgen meer macht dan overheden – met zijn weerslag op privacy maar geeft ook meer internationale mogelijkheden
Wil jij ook een webshop beginnen en online verkopen? Neem dan contact op met Vicus voor een gratis offerte.
Comments are closed.
Recente berichten
- Steeds meer Magento Module Ontwikkelaars Introduceren Product abonnementen 18 november 2024
- Bestelling komt retour? Dit kun je doen! 18 oktober 2024
- De bestelknop in jouw webshop 8 oktober 2024
I’d like to thank you for the efforts you have put in penning
this site. I am hoping to view the same high-grade content by you later on as well.
In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉