Hoe kunnen we helpen?
Europese eisen aan de bestelknop op uw webshop
De wet is er nu heel duidelijk over:
De handelaar richt zijn elektronische bestelproces op zodanige wijze in dat de consument een aanbod niet kan aanvaarden dan nadat hem op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk is gemaakt dat de bestelling een betalingsverplichting inhoudt. Indien de aanvaarding geschiedt door gebruik van een knop of soortgelijke functie, is aan de vorige zin voldaan indien bij het plaatsen van de bestelling in niet voor misverstand vatbare termen en op goed leesbare wijze blijkt dat de aanvaarding een betalingsverplichting jegens de handelaar inhoudt. Een knop of soortgelijke functie wordt daartoe op een goed leesbare wijze aangemerkt met een ondubbelzinnige formulering waaruit blijkt dat het plaatsen van de bestelling een betalingsverplichting jegens de handelaar inhoudt. De enkele zinsnede «bestelling met betalingsverplichting» wordt aangemerkt als een dergelijke ondubbelzinnige verklaring. Een overeenkomst die in strijd met dit lid tot stand komt, is vernietigbaar.
De wet biedt wel wat speelruimte maar noemt letterlijk de tekst “bestelling met betalingsverplichting“.
Natuurlijk kun je nu op elke call-to-action button letterlijk gaan voldoen aan de wensen van de wetgever. De meeste online kopers in Nederland zullen zich best realiseren dat ze moeten betalen als ze online iets bestellen. In onze optiek zijn er wel wat ‘vriendelijker’ alternatieven.
Optie 1: combineren met acceptatie Algemene Voorwaarden
De meeste shops hebben al een vinkje voor het accepteren van de Algemene Voorwaarden. Het lijkt voldoende om deze tekst aan te vullen tot:
Ik plaats een bestelling met betaalplicht en ga akkoord met de Algemene Voorwaarden.
Dat kan ook als separaat vinkje, maar dat is wel gebruikersonvriendelijk
Optie 2: vriendelijker buttonteksten
Alternatieve buttons/teksten die in onze optiek niet onduidelijk zijn voor de consument en dus voldoen aan de in de wet gestelde wilsbeschikking.
- ‘bestellen en betalen’
- ‘kopen’
- ‘afrekenen’
- ‘bestellen’ op de button en daaronder in tekst ‘met betaalplicht’ (korter dan ‘betalingsverplichting’)
Het staat je als ondernemer natuurlijk vrij om hiervan af te wijken. Realiseer je echter dat de sanctie die de wet stelt is dat de consument niet aan de overeenkomst is gebonden. Dat betekent in het uiterste geval dat de consument het product kan houden zonder het te betalen.
Neem contact met ons op als je webshop nog niet voldoet aan de door de nieuwe wet gestelde regels.