Overweeg je een eigen webwinkel te starten of je bestaande webshop te migreren? Ontbreekt het je echter aan tijd, motivatie en ‘coderingskennis’ om dit zelf te doen en/of ben je van mening ‘als ik iets doe wil ik het helemaal goed doen’, kies dan voor een professionele webshopbouwer.
Als je kiest voor de voordelen van open source software zijn er een aantal zogenoemde platformen waaruit je kunt kiezen. In deze overweging zul je altijd twee populaire open source platformen meenemen: Magento en WooCommerce, daarnaast zijn er nog veel organisaties die Zen Cart gebruiken. In deze blog een vergelijking tussen Zen Cart en Magento platformen. Met het advies om zo snel mogeljk over te stappen!
Zen Cart
Meer dan 10 jaar geleden verscheen Zen Cart op de markt als afgeleide van osCommerce. Zen Cart is als PHP/MySQL platform erg populair. Dit komt met name door de consistente performance, de activiteit op forums en het gemakkelijke implementatieproces.
Terreinverlies Zen Cart
De laatste jaren heeft Zen Cart flink terrein verloren op andere e-commerce platformen waarvan Magento een van de populairste is. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat het PHP codering framework sterk verouderd is en daardoor niet gemakkelijk meer kan voldoen aan veranderde klantwensen. Maar ook het ontbreken van marketingbudget is hier debet aan.
Opkomst Magento
De Magento codering is makkelijker aan te passen naar de wensen van de klant. Ook is Magento standaard met meer functionaliteiten uitgerust en is het voorzien van fraaie vormgeving. De klant heeft de keuze uit een ruime verscheidenheid aan mooie templates. De actieve community zorgt ervoor dat er bovendien voor dat er continue nieuwe modules en plug-ins worden ontwikkeld en er sprake is van een levendige groei in Magento webshops. Sinds 2008 wordt Magento inmiddels gebruikt door 28% van de markt.
Doelgroep vergelijking Magento Zen Cart
Magento is met name gericht op en geschikt voor middelgrote en grotere bedrijven (5-200 man) die de mankracht hebben een webwinkel te starten en te onderhouden. Zen Cart wordt historisch gezien vaker gebruikt door kleinere bedrijven.
Wil je zelf een Magento webshop starten doe dit dan niet zelf. Huur een professionele partij in. Waar de Zen Cart codering relatief gemakkelijk en eenvoudig is en je eventueel nog kunt besluiten een dergelijke webshop zelf te bouwen, doet Magento een beroep op echte ‘ontwikkelaarsskills’.
Vergelijking Magento Zen Cart
Prijs
Zowel Magento als Zen Cart zijn Open Source platformen. Downloaden van deze software is dus gratis. Maar als je nagaat hoeveel budget je uittrekt voor het laten bouwen van je webshop, de promotie en introductie ervan, vergeet dan ook niet de kosten voor hosting, de (ontwerp) template, beveiliging, afreken(betaal)module en waarschijnlijk een ontwerper en ontwikkelaar erbij op te tellen. Voor een Magento webshop zal je waarschijnlijk iets duurder uitzijn ten opzichte van een webwinkel met Zen Cart, maar je kunt dan ook profiteren van meer functionaliteiten en een mooiere grafischere lay-out. Bij een basis webshop is het bestedingspatroon min of meer gelijk.
Conclusie
Er is niet echt sprake van een prijsverschil tussen Zen Cart en Magento
Eenvoud en gemak
Voor zowel Zen Cart als Magento is het hebben van de nodige technische kennis en ten minste gemiddelde coderingskwaliteiten voor installatie en maatwerk een vereiste. Als deze niet binnen jouw eigen organisatie aanwezig is zoek dan een ontwikkelaar die jouw personeel kan trainen in het toevoegen van voorraden, klantbeheer, het registreren en vullen van orders etc.
ZenCart niet intuïtief, wel snel
Zen Cart kent veel dropdowns en is daarom geen intuïtief systeem. Zen Cart is wel een gemakkelijk systeem, omdat alles erg standaard is. Het aantal beschikbare templates (sjablonen) is echter beperkt. Wil je maatwerk leveren aan de klant dan is het nodig om de PHP code aan te passen. Een Zen Cart shop is echter wel zeer overzichtelijk. Het is daardoor gemakkelijk om opties/modules snel aan te zetten en / of uit te zetten.
De codering binnen Zen Cart is een conventioneel, grotendeels nog platte code en wordt door sommige ontwikkelaars slordig genoemd.
De PHP code van Zen Cart zorgt er echter wel voor dat je in vergelijking met Magento sneller een webwinkel bouwt.
Magento complexere codering
Magento kent een modernere, object georienteerd, maar complexere codering vergeleken met Zen Cart. Gebrek aan support tools zorgt ervoor dat samenwerking met een professionele partij al snel noodzakelijk is. De backend van Magento is complexer met uitgebreidere systeem instellingen en administrator pages die er vaak anders uitzien dan menigeen vooraf verwacht. Het is echter een mooie uitdaging om door Magento trainingen te volgen en menig tutorials te lezen het onderhoud van jouw webwinkel en voorraden onder de knie te krijgen.
Conclusie
Zen Cart scoort op het punt van eenvoud en gemak over het algemeen beter dan Magento.
Product functionaliteiten / attributen
Magento kent ten opzichte van Zen Cart een veel bredere, robuustere en beter ontwikkelde set van functionaliteiten aan die cruciaal zijn voor het opzetten van een succesvolle webshop. Zo zijn templates voor Magento webshops geoptimaliseerd voor smart phones en tablets. Dit is een must om het aantal ‘abonded carts’ (mensen die het online verkoopproces niet geheel afronden maar bijvoorbeeld hun producten in het winkelwagentje laten staan) te reduceren. Ook kent Magento betere en sterkere SEO tools.
Een extra pre is dat vanuit en dezelfde administrator account meerdere Magento webshops kunnen worden ondersteund. Deze functionaliteit komt zelden voor bij concurrerende webshopsoftware pakketten. Bij Zen Cart moet hiervoor een aanvullende relatief complexe module worden toegevoegd.
Conclusie
De productvergelijkingsoptie, het coupon systeem (Zen Cart biedt hier slechts een ‘light’ versie van aan) het boodschappenlijstje en de zeer belangrijke one page check out zijn slechts enkele voorbeelden van het feit dat Magento veel meer functionaliteit en attributen in zich herbergt dan Zen Cart.
Grafisch ontwerp/styling
Wil je naast een functionele webshop ook een webshop die er grafisch mooi en modern uitziet dan is Magento verreweg de beste optie. De grafische mogelijkheden, het aantal beschikbare templates is bij Zen Cart minimaal ook door de verouderde styling. Uiteraard kan je wel een ontwerper inhuren die voor jou aan de slag gaat en een Zen Cart webshop realiseert met het door jou gewenste, onderscheidende design. Templates voor Magento shops zijn daarentegen allemaal voorzien van een elegant, modern en onderscheidend design.
Conclusie
Magento scoort op het punt grafisch ontwerp en styling veel beter dan Zen Cart. Al zijn in Zen Cart de templates meestal eenvoudiger aan te passen.
Integraties en Add-ons
Wil je jouw shop integreren met andere programma’s of wil je je store uitbreiden met extra functionaliteiten? Dan heb je daarvoor aanvullende modules (add-ons) en /of integraties nodig. Magento biedt deze zeer veel nuttige plugins en add-ons aan. Voor Magento 1 gebruikers zijn deze te vinden op Magento Connect en voor Magento 2 op de Marketplace. Al deze aanvullende plugins en add-ons zijn gesorteerd op waardering, relevantie en prijs. Bovendien zijn ze allemaal te verkrijgen in de Magento app Store.
Ook Zen Cart biedt plug-ins aan. Zen Cart biedt shopeigenaren een database aan van meer dan 1500 integraties zoals taalpakketten, social media en aanvullende marketing materialen. Maar let op: Zen Cart gebruikers claimen dat deze plugins niet altijd compatibel zijn met nieuwste Zen Cart versies. Om een Zen Cart plug-in te installeren is wel technische kennis nodig. Bij veel Magento plug-ins volstaat vaak een standaard installatieprocedure. Deze kan soms wel leiden tot verrassingen. Als de module conflicteert met een andere module is toch soms een techneut nodig.
Conclusie
Magento biedt veel plug-ins aan via Magento Marketplace, Magento Connect en de Magento App Store. Deze plug-ins kunnen nog voor aankoop / installatie als stabiel en betrouwbaar worden ervaren door de potentiële gebruikers. Oorzaak hiervan zijn de recensies op de Magento app door gebruikers van de diverse plug-ins.
De Zen Cart plug-ins zijn vaak sterk verouderd, minder of niet compatibel met de nieuwste versies van Zen Cart en kunnen minder op maat worden aangepast voor de gebruikers. De Magento plug-ins worden ervaren als zuiver, betrouwbaar en nuttig.
Een duidelijk pluspunt voor Magento dus waar het gaat om de hoeveelheid, kwaliteit, stabiliteit, betrouwbaarheid en nuttigheid van de plug-ins en integraties. Bij Magento 2 worden de plug-ins getest en van een waardering voorzien. Hierdoor kun je als gebruiker meer vertrouwen op een goede afloop bij het installeren.
Afrekenprocedure /check-out
Erg belangrijk voor een klant is dat hij/zij snel en gemakkelijk, maar bovenal veilig zijn/haar boodschappen cq bestellingen in de webshop kan afrekenen. Efficiency en veiligheid in het afrekenproces is dan ook gevraagd. Bij Magento is dit prima geregeld. Magento kan gekoppeld worden met vele betaalsystemen en betaaloplossingen zoals PayPal (standaard) en Payment Service providers zoals Multisafepay, Ingenico, Buckaroo, Sisow en Docdata.
Conclusie
Magento beschikt over een one page check-out. Hoewel Zen Cart meer plugins aanbiedt voor de check-out, is de Magento checkout sneller. Een plus voor Magento dus.
Support
Bij problemen wil je natuurlijk op support kunnen rekenen. Zowel op technisch gebied voor het realiseren van de gewenste koppelingen, het voorkomen van problemen bij updates, maar ook voor het beantwoorden van eenvoudige klantvragen en voor het promoten van jouw webshop. Stap voor stap willen organisaties doorgroeien met hun webshop.
Magento gebruikers kunnen daarbij rekenen op de zeer levendige en actieve Magento Community. Deze community bestaat uit meer dan 2 miljoen gebruikers en groeit nog met de dag. Op diverse forums zijn zij actief en zijn zij vaak de eerste vraagbaak voor Magento gebruikers. De levendige community ontwikkelt en deelt nieuwe plug-ins, stelt diverse tutorials beschikbaar en is ook actief op social media.
Conclusie
De Zen Cart Community biedt theoretisch dezelfde service en technische support aan als de Magento communmunity. Door de opkomst van diverse andere e-commerce platformen is het aantal Zen Cart gebruikers de afgelopen jaren echter flink gedaald.
Dit heeft ervoor gezorgd dat de support op een lager level zijn komen te staan dan Magento. Plus voor Magento dus op het gebied van Support.
Magento |
Zen Cart |
|
Prijs (total cost of ownership) bij gebruik van standaard in het pakket beschikbare functionaliteit |
– |
++ |
Eenvoud en gemak configuratie en bediening |
+ |
++ |
Product functionaliteiten / attributen |
++ |
+ |
Grafisch ontwerp / lay out |
++ |
+ |
Afrekenprocedure / check-Out |
++ |
+ |
Support |
++ |
+ |
Tabel 1: Magento en Zen Cart met elkaar vergeleken
Advies: Magento of ZenCart
Op zes punten hebben we Magento en Zen Cart met elkaar vergeleken. Op slechts een punt te weten eenvoud en gemak komt Zen Cart nog steeds als overduidelijke winnaar uit de bus. Wil je een basic webshop zonder al te veel gedoe die makkelijk te onderhouden is dan is een keuze voor Zen Cart vanuit dit oogpunt nog steeds te verantwoorden.
Wil je echter een webshop waarmee je je zowel grafisch als qua functionaliteiten kan onderscheiden van je concurrenten? Voorop loopt in de ontwikkelingen en waarmee jouw klanten snel en gemakkelijk kunnen betalen met de one-step-checkout? En die ook nog eens toegankelijk is via alle denkbare mobile devices. Kies dan voor een Magento webshop.
Hulp nodig bij jouw Magento webshop?
Vicus eBusiness Solutions helpt jou graag bij het realiseren van jouw Magento webshop. Als allereerste Magento webshopbouwer in Nederland en met honderden gerealiseerde webshops voor zeer uiteenlopende bedrijven zijn wij dan sinds 2007 uitgegroeid tot Magento expert. Onze specialisten beantwoorden graag al uw vragen. Ook staan wij voor u klaar als u na het lezen van deze blog een nadere uitleg wenst over de voor- en nadelen van beide webshops.
Meer informatie
Vicus adviseert en helpt organisaties graag met het optimaliseren van marketing, verkoop en klantenserviceproces door het inrichten / bouwen van een professionele webshop (eventueel gekoppeld met CRM systemen en / of financieel administratieve pakketten).
Juist door mee te denken met de wensen en toekomstplannen van jouw bedrijf helpt Vicus u met een stabiele groei.
Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op via telnr 033 461 1196 of per e-mail via sales@vicus.nl. Bekijk ook eens onze website www.vicus.nl of lees de Stapsgewijs groeien met jouw eigen betaalbare Magento webshop.
Recente berichten
- Steeds meer Magento Module Ontwikkelaars Introduceren Product abonnementen 18 november 2024
- Bestelling komt retour? Dit kun je doen! 18 oktober 2024
- De bestelknop in jouw webshop 8 oktober 2024