Open Source inleiding deel 1 – De broncode

Open Source software (ook wel open bron software) is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is. De term werd in 1998 bedacht om een specifieke Open Source ontwikkelmethode mee aan te duiden.
Thema-Open-Source-OSI_logo

Deze ontwikkelmethode gaat er vanuit dat de broncode van software beschikbaar gesteld wordt. Hiermee wordt de mogelijkheid gecreëerd om een programma aan te passen door eenieder die de kennis heeft om de broncode te begrijpen.

Bij commerciële software is de broncode bedrijfsgeheim

Bij de meeste commerciële software is de broncode bedrijfsgeheim / eigendomscode: de gebruiker ‘koopt’ of ‘huurt’ een programma en gebruikt dat. Indien de software aangepast moet worden zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Meestal moet men namelijk naar de leverancier van de originele software om de executable aan te passen. Dit noemt men maatwerk. Open Source software voorkomt de verkoper-lock-in van een enkele softwareproducent. Open Source software geeft de vrijheid om eenvoudig van software te wisselen als de producent stopt met de verkoop, de prijs voor het product verhoogt, veranderingen aan de software aanbrengt of veranderingen in de licenties van de software doorvoert naar een minder acceptabele vorm.

Bij Open Broncode is de macht aan de gebruiker

Indien gekochte software Open Source is, heeft degene die deze software gekocht heeft de beschikking over de broncode. Hiermee is het aan de koper van software (en niet meer aan de verkoper) om aan te geven of en hoe de software aangepast moet worden. En uiteraard is het dan ook aan de koper om verschillende aanbiedingen en aanbieders te vergelijken.

De originele verkoper/ontwikkelaar heeft als zwaarwegend argument bij een onderhandeling dat de benodigde ervaring en kennis voor de gewenste aanpassing bij hem/zijn organisatie beter aanwezig is. Andere aanbieders zullen een zware taak hebben om op een vergelijkbaar niveau van kennis, kunde en/of ervaring te komen.

De klant/koper is degene die het bewijs van deze kennis, kunde en ervaring kan afdwingen. Hij/zij is niet meer gebonden aan de originele leverancier en dus minder afhankelijk van keuzes die ooit in het verleden gemaakt zijn.

Free software, gratis en vrijheid

Daarnaast is er heel veel goede Open Source software beschikbaar die zelfs zonder licentiekosten ter beschikbaar wordt gesteld, deze wordt ook wel Free Software genoemd; waarbij ‘Free’ een dubbele betekenis heeft als in Freedom (Vrijheid) en Free beer (Gratis).

Er zijn nog geen opmerkingen