Xataface MySQL PHP ontwikkelframework

Xataface_logo_180x90

Xataface (voorheen Dataface MySQL framework) is een flexibele softwareschil rondom een MySQL database die daarmee toegankelijk wordt voor dagelijkse gebruikers.  Het is daarmee een beter alternatief voor het populaire phpMyAdmin.

Xataface genereert automatisch formulieren en menu’s zodat gebruikers zonder kennis van SQL onderhoud op databases kunnen uitvoeren.

Het Xataface ontwikkelframework is een gereedschap voor PHP webontwikkelaars en MySQL database administrators die een front-end voor hun MySQL database willen bouwen. De resulterende toepassingen zijn gericht op niet-technische gebruikers zoals secretaresses en ander administratief personeel.

Met behulp van het Xataface ontwikkelframework kan elke gebruiker via een normaal browserscherm records creëren (Create), lezen (Read), wijzigen (Update) en verwijderen (Delete). Verder kan de gebruiker snel zoeken via filters en rapporten genereren.

De webontwikkelaar is vrij om dit Open Source framework naar smaak aan te passen en rechten op tabellen, regels en velden toe te kennen op basis van gebruikersrollen (RBAC, Role Based Access Control). Verder kan het gedrag van de applicatie worden aangepast via configuratiebestanden, templates en plug-ins. Hiermee is het een compleet webapplicatie-raamwerk (Web Application Framework) dat software ontwikkelaars de flexibiliteit en de mogelijkheden geeft maatwerk software in te richten.

Architectuur en Opbouw van de code

Per tabel, per relatie, per veld of applicatiebreed kunnen permissies worden ingesteld. Voor authenticatie kan gebruik worden gemaakt van het reeds bestaande bestand van een toepassing mits deze in pure tekst of MD5 is gecodeerd. Gebruikers kunnen aan rollen worden gekoppeld en permissies weer aan rollen waarmee een RBAC model is geïmplementeerd.

In de praktijk

Xataface verzorgt de webtoegang naar de MySQL database en is na installatie direct volledig werkend.

Na installatie kon ik in slechts 4 regels code een volledig werkende omgeving opzetten. Vervolgens konden we de omgeving behoorlijk naar ons hand zetten. We konden met behulp van de documentatie onder andere relaties tussen tabellen aanleggen, rechten toekennen via configuratiebestanden in het ini formaat.
Zelfs zonder maatwerk of verdere configuratie toe te passen hadden we al een werkende toepassing.

Eenvoudig konden we:

  • Helpteksten bij de velden toevoegen
  • Eigen namen bij de labels plaatsen
  • extra validatieregels toevoegen
  • 1-n relaties tussen tabellen aanbrengen die d.m.v. dropdowns zichtbaar werden gemaakt onder het juiste label.
  • Exporteren van tabellen in CSV of XML formaat
  • het permissie model inrichten
  • RSS feeds direct gebruiken (zijn standaard beschikbaar op elke lijst)

Vind je Object-georienteerd ontwikkelen leuk? dan is een baan bij mijn bedrijf Vicus eBusiness Solutions in Amersfoort wellicht iets voor je. Neem gerust vrijblijvend contact op!

 

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden